Istorija

Koreni

1922. godine, Danijel S. Pesmažu (Daniel S. Pechmajoue), francuski oficir, povratnik sa Solunskog fronta, osnovao firmu za uvoz i izvoz „Louit” S.A. – u Zemunu, koja se bavila uvozom čokoladnih proizvoda. Sredinom dvadesetih godina prošlog veka Pesmažu je napravio prvu čokoladu: “Roda”, koja je preteča današnje čokolade za jelo i kuvanje “Menaž”.

1931. godine, Jevrejsko akcionarsko društvo osnovalo je pekaru „Soko”. Predsednik Društva bio je Holender, čije ime na žalost nije zabeleženo, kao ni ime direktora Fišera, takođe Jevrejina. Glavni majstor bio je iz poznate bečke pekare „Anker brot peckerei”. U tada prvoj parnoj pekari bilo je zaposleno stotinak radnika.

Integracija

1966. godine, integracijom pekare „Soko” i Fabrike čokolada i bombona „Nada Štark” nastala je Fabrika keksa, čokolade i bombona „Soko-Nada Štark”, preteča današnje moderne fabrike.

1975. godine otvorena je Nova fabrika, kako su je tada svi zvali, na današnjoj lokaciji u Kumodraškoj ulici, na Voždovcu, u koju su preseljeni oprema i mašine iz Zemuna.

Svojinska transformacija

2001. godine izvršena je svojinska transformacija i postali smo Akcionarsko društvo za proizvodnju konditorskih proizvoda “Soko-Nada Štark”, Beograd, a skraćeni naziv AD „Štark”.

2005. godine – 30. juna, javnim preuzimanjem, “Grand kafa”, vodeći proizvodjač i distributer kafe u regionu, postaje većinski vlasnik AD “Štarka” (sa oko 94 odsto). Objedinjavanjem “Grand kafe” i “Droga Kolinske”, koje je finale dogovora o strateškom povezivanju ovih firmi, Soko Štark postaje članica Grupe Droga Kolinska.

2007. godina – u okviru Grupe “Droga Kolinska”, “Soko Štark” posluje kao Bussines unit Slatko i slano. Suština nove organizacije je podela na proizvodne programe, prodajna područja i lokalne administracije, i podrazumeva ubrzani razvoj ključnih brendova Grupe.

2010. godina – Akvizicijom DrogaKolinske, Soko Štark je postao deo Atlantic Grupe, multinacionalne kompanije koja u svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje, uz prisutnost na tržištima više od 40 zemalja širom sveta.

www.000webhost.com